Brownie cukiniowe - czyli jak przemycić warzywa w słodkościach

Brownie cukiniowe – czyli jak przemycić warzywa w słodkościach

Recipe by Magda SuchanCourse: deser, słodki posiłekDifficulty: łatwe
Ilość porcji

?

porcje
Czas przygotowania

25

minutes
Czas gotowania

50

minutes
Kalorie

720

kcal
Białko

38

Tłuszcz

19

Węglowodany

96

Ciasto z cukinii to bardzo wdzięczny wypiek, bo z jednej strony jest czekoladowo i słodko, a z drugiej warzywnie, więc i smacznie, i zdrowo. Doskonałe na redukcji i łatwe w samodzielnym modyfikowaniu pod względem wartości energetycznych.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g cukinii

  • 20 g mąki owsianej (albo zmielonych płatków)

  • 40 g mąki gryczanej (albo zmielonej kaszy niepalonej)

  • 10 g siemienia (zmielone)

  • jajko (opcjonalnie, bo wyjdzie i bez niego!)

  • 25 g gorzkiego kakao

  • 150 g banana

  • 10 g odżywki białkowej (opcjonalnie)

  • 5g sody oczyszczonej

  • OPCJONALNIE: jogurt, owoce na wierzch

PRZYGOTOWANIE

  • Cukinię zetrzyj na drobnej tarce – musi chwilę odstać, bo trzeba ją będzie odsączyć.
  • Siemię zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą (ok. 50 ml), poczekaj kwadrans, żeby zgęstniało.
  • Banana ugnieć i wymieszaj z kleikiem z siemienia, jajem, dodaj mąkę, kakao, sodę i odżywkę, i wymieszaj całość.
  • Do masy dodaj odsączoną cukinię. Wymieszaj i wylej całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  • Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto warto wystudzić w wyłączonym i otwartym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest kleiste i bardzo w stylu brownie.

NOTATKI

  • Podana kaloryczność dotyczy całego ciasta.
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *