Ciacho wdzięczne ogromnie, bo z jednej strony czekoladowo i słodko jest bardzo, a z drugiej warzywnie, więc i zdrowo i smacznie. Doskonałe na redukcji i łatwe w samodzielnym modyfikowaniu pod względem wartości energetycznych.

PRZYGOTUJ:

  • ok.500 g cukinii
  • 20 g mąki owsianej (albo zmielonych płatków)
  • 40 g mąki gryczanej (albo zmielonej kaszy niepalonej)
  • 10 g siemienia (zmielone)
  • jajko
 (opcjonalnie, bo wyjdzie i bez niego!)
  • 25 g kakao
  • 150 g banana
  • 10 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • 5g sody/proszku do pieczenia

DODATKI:

  • serek 0%tłuszczu
  • truskawki

1. Cukinię ścieramy na drobnej tarce – musi chwilę odstać, bo trzeba ją będzie odsączyć.
2. Banana blendujemy z kleikiem z siemienia (zmielone siemię zalewamy ciepłą wodą – ok.50 ml, i chwilę czekamy, aż zgęstnieje), jajem, dodajemy mąkę, kakao i odżywkę, i mieszamy całość.
3. Do masy dodajemy odsączoną cukinię. Mieszamy i wylewamy całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
4. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto warto wystudzić w wyłączonym i otwartym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest kleiste i bardzo w stylu brownie 

 

 

CAŁE CIACHO (bez dodatków) MA ok.: 38 g białka, 17 g tłuszczu, 96 g węglowodanów (w tym 14 g błonnika) i 720 kcal

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *