Brownie dyniowe z gruszką

Brownie dyniowe z gruszką

Recipe by Magda SuchanCourse: deser, zdrowy posiłekDifficulty: łatwe
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

50

minutes
Kalorie

1032

kcal
Białko

52

Tłuszcz

26

Węglowodany

137



Brownie – jak to brownie – wygląda niepozornie, ale przysięgam – jest pysznie! I prosto – tradycyjnie 🙂 Do pieczenia tym razem wykorzystałam składniki typowo jesienne: dynię i gruszkę, do tego przyprawy korzenne. Mąka? Gryczana. Nie czuć tej gryki wcale, a dodaje ciężkości, która w brownie jest niezbędna, a dodatkowo sprawia, że ciacho jest super zdrowe 🙂
Pieczcie i jedzcie to wszyscy!

SKŁADNIKI

  • 600 g dyni

  • 300 g gruszek

  • 3 jaja

  • 90 g mąki gryczanej

  • 35 g gorzkiego kakao

  • erytrytol – do smaku

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • przyprawy korzenne – polecam Kotanyi, chilli

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię i gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
  • Oddziel żółtka od białek i żółtka utrzyj ze słodzidłem.
  • Dodaj kakao, przyprawy i startą dynię z gruszkami.
  • Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
  • Wymieszaj całość dokładnie.
  • Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i wymieszaj je delikatnie z masą dyniową.
  • Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.

NOTATKI

  • Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. 
  • Jeśli chcesz zwiększyć zawartość białka – do pieczenia dodaj np. odżywkę białkową albo gotowe ciacho zjedz z dodatkiem Skyra.
  • Jeśli masz ochotę na bardziej tłustą wersję – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią gotowe ciasto. Wierzch możesz też posypać orzechami lub migdałami.
  • Podbijamy ilość węglowodanów? Gotowe ciacho zjedz z dodatkiem owoców leśnych/malin/wiśni.
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *