Magda-suchan-specjalista-dietetyk-trener-forma-na-widelcu-blog-zdrowie-kuchnia-trening-plany-żywieniowe-plany-treningowe-treningi-personalne-opieka-all-inclusive


Ciastko jest genialne! Wilgotne, mocno czekoladowe, a co najlepsze, z przemyconą porcją warzyw 🙂

Ciastko z kalafiora:

  • ok. 250 g kalafiora – będzie potrzebna szklanka puree z ugotowanego kalafiora
  • 80 g (3/4 szklanki) mąki owsianej – można zmielić płatki w młynku do kawy
  • 20 g (2 łyżki) zmielonego siemienia lnianego
  • 5 g (1 łyżeczka) wheya
  • ok. 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  •       80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego
  •       12 g (2 łyżki) stopionego oleju kokosowego
  •       70 g (1/3 szklanki) erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  •        1/4 łyżeczki soli
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Wysmaruj ceramiczne foremki olejem lub masłem klarowanym
  3. Kalafior ugotuj do miękkości, zblenduj i odstaw
  4. Wymieszaj wszystkie suche składniki
  5. Dodaj kalafior, mleko kokosowe i olej kokosowy
  6. Gotową masę wylej do przygotowanych foremek
  7. Piecz przez 25 minut.

POLEWA:

    masło migdałowe/orzechowe
    gorzkie kakao

Wymieszaj masło z kakao i posmaruj obficie upieczone ciacho.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEJ PORCJI bez polewy:
Białko: 32 g
Tłuszcz: 32 g
Węglowodany: 73 g
Błonnik: 20 g
Kcal: 813

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *