Fit kopiec kreta

Fit kopiec kreta

Recipe by Magda SuchanCourse: deser, potreningowyDifficulty: łatwe
Ilość porcji

2-4

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas gotowania

30

minutes
Kalorie

1197

kcal
Białko

59

Tłuszcz

27

Węglowodany

174

Klasyczny deser kopiec kreta w wersji fit. Sprawdzi się i jako deser, i jako osobny posiłek na słodko.

SKŁADNIKI

  • 140 g mąki kukurydzianej (powinna sprawdzić się każda inna lub mix mąk)

  • 2 jajka

  • 20 gorzkiego kakao

  • 100 g mleka 3.2%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 g masła

  • 300 g serka homogenizowanego – u mnie ser Emilki 0% (dostępny w Aldi)

  • 100 g porzeczki czerwonej

  • 200 g banana

  • wybrane słodzidło (erytrytol/ksylitol) – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

  • Przesiej mąkę, dodaj kakao z proszkiem i wymieszaj całość.
  • Utrzyj jajka ze słodzikiem.
  • Rozpuść masło i rozpuszczone dodawaj do jajek, mieszając.
  • Do masy jajeczno-maślanej dodawaj stopniowo mąkę na przemian z mlekiem i mieszaj całość.
  • Gotową masę wylej do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25 minut.
  • Z wystudzonego ciasta zetnij wierzch, a następnie wydrąż środek, zostawiając ok. 2 cm spodu i brzegu ciasta.
  • Na przygotowany spód układaj pokrojone banany, a na nie porzeczki. Owoce przykryj serkiem, tworząc kopiec.
  • Odłożone wcześniej ciasto pokrusz i posyp nim serowy kopiec.
  • Ciasto najlepiej smakuje schłodzone – schowaj je na noc do lodówki.

NOTATKI

  • Jeśli masz ochotę na wersję mniej dietetyczną, zamiast chudego serka, możesz dodać ricottę lub mascarpone, albo dodać pokruszoną czekoladę do sera, wtedy będzie jeszcze smaczniej 😉

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *