BEZ m膮ki pszennej, a nawet bez glutenu.
Ze 艣liwkami.
I proste do zrobienia 馃檪

艢wietnie smakuj膮 z jogurtem i cynamonem.

PRZYGOTUJ:

  • 250 g ziemniak贸w (waga po obraniu)
  • 65 g m膮ki gryczanej
  • 180 g 艣liwek
  • p贸艂 jajka
  • s贸l

OPCJONALNIE:

  • cynamon
  • jogurt/twaro偶ek/艣mietanka kokosowa/艣mietana
  1. Ziemniaki ugotuj i odstaw do wystygni臋cia.
  2. 艢liwki umyj i wyjmij pestki.
  3. Ch艂odne ziemniaki ugnie膰 i dodaj do nich jajo, m膮k臋 i s贸l – ca艂o艣膰 zagniataj tak d艂ugo, a偶 masa b臋dzie odchodzi膰 od r臋ki.
  4. 聽Z przygotowanego ciasta uformuj wa艂ek i pokr贸j go na kawa艂ki.
  5. 聽Ka偶dy kawa艂ek ciasta rozgnie膰 na kszta艂t ko艂a i wk艂adaj do nich 艣liwki, formuj膮c knedle.
  6. Otrzymane knedle gotuj w osolonym wrz膮tku ok. kwadrans od momentu wyp艂yni臋cia na powierzchni臋. Do wody mo偶na doda膰 olej – knedle nie b臋d膮 si臋聽 klei膰.
  7. Zjedz z wybranymi dodatkami.
    Z podanej porcji wychodzi ok.15 knedli.

WARTO艢膯 OD呕YWCZA聽(bez dodatk贸w): ok. 17 g bia艂ka, 5 g t艂uszczu, 110 g w臋glowodan贸w, w tym 7.5 g b艂onnika, i 550 kcal

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz si臋 przy艂膮czy膰 do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *