Magda-suchan-specjalista-dietetyk-trener-forma-na-widelcu-blog-zdrowie-kuchnia-trening-plany-żywieniowe-plany-treningowe-treningi-personalne-opieka-all-inclusive

Lasagne w ujęciu nieklasycznym, bo zamiast makaronu znajdziesz tu bataty, czyli słodkie ziemniaki, skarbnicę karotenoidów, a szczególnie beta-karotenu. Jeśli wolisz, żeby potrawa miała mniej węglowodanów, zamień bataty na cukinię.

Magda-suchan-specjalista-dietetyk-trener-forma-na-widelcu-blog-zdrowie-kuchnia-trening-plany-żywieniowe-plany-treningowe-treningi-personalne-opieka-all-inclusive


Lasagne bez makaronu

  • 300 g batatów
  • 150 g fileta z indyka
  • 200 g pieczarek
  • małą cebulę
  • 200 ml sosu pomidorowego (u mnie domowy 🙂
  • 20 g parmezanu/sera żółtego (u mnie owczy Pecorino Romano)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • natkę
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie
1.     Bataty umyj, obierz i pokrój w płaty – to zamiennik makaronu. Wrzuć na 3-5 minut do osolonego wrzątku.
UWAGA! Przy wyjmowaniu trzeba uważać, żeby się nie rozpadły.
2.     Umyte mięso zmiel w maszynce lub w blenderze i wrzuć na patelnię. Podduś chwilę.
3.     Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i pieczarki, podduś całość i dopraw.
4.     W garnuszku wymieszaj sos pomidorowy z przyprawami i oliwą.
5.     Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (jeśli masz formę silikonową, nie potrzebujesz papieru) i wykładaj na przemian: bataty, mięso z pieczarkami, sos pomidorowy, a każdą z warstw posypuj serem, aż do wykorzystania wszystkich składników.
6.     Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.
7.     Gotową potrawę posyp natką.
8.     Smacznego 🙂
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Białko: 49 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 88 g
Błonnik: 19 g
Kcal: 725

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *