Makaron z mięsem i warzywami to obiadowy klasyk. W tym wydaniu świeżości dodaje makaron ryżowy – świetnie sprawdzi się u osób, które unikają glutenu, będzie też dobrym rozwiązaniem jako baza węglowodanowa w posiłku przed treningiem. Na pewno powinny go unikać osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową (cukrzyca, insulinooporność) – lepiej zamienić go na makaron pełnoziarnisty, który ma więcej błonnika i nie będzie tak mocno podnosił glukozy we krwi.

 

 

Makaron ryżowy z indykiem i cukinią

  • 100 g makaronu ryżowego 
  • 120 g fileta z piersi indyka 
  • 200 g cukinii (możesz zamienić na brokuł, pieczarki)
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g żółtego sera (polecam Dziugas lub parmezan)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  1. Makaron zalej wrzątkiem i przykryj na około 5 minut (makaron ryżowy nie wymaga gotowania).
  2. Umyte mięso zmiel blenderem lub w maszynce i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
  3. Cukinię zatrzyj na grubych oczkach tarki i wrzuć na patelnię do mięsa, dodaj koncentrat i podduś całość pod przykryciem. Dopraw do smaku.
  4. Makaron odcedź i wyłóż na talerz, na wierzch nałóż mięso z cukinią, posyp startym serem.


Wartość odżywcza posiłku:

Białko 33 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 92.2
Błonnik 2.6 g
Kcal 639

 
1 komentuj

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Makaron z kurczakiem z dodatkiem pomidorów z oliwą albo makaron z indykiem i cukinią […]

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *