Magda-suchan-specjalista-dietetyk-trener-forma-na-widelcu-blog-zdrowie-kuchnia-trening-plany-żywieniowe-plany-treningowe-treningi-personalne-opieka-all-inclusive

Ciasto jest absolutnie genialne, nawet dla przeciwników buraków! Jest ciężkie, kleiste, intensywnie czekoladowe.


Mocno czekoladowe ciasto z burakiem

  • 3 jajka/w wersji wegańskiej 3 łyżki zmielonego siemienia z 3 łyżkami gorącej wody
  • 300 g buraków
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mąki owsianej
  • 90 g daktyli
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 20 ml oleju kokosowego
  • 4 g proszku do pieczenia
  • szczyptę soli himalajskiej
  • OPCJONALNIE: czekolada, owoce na wierzch1. Buraki upiecz lub ugotuj, wystudź i obierz.
    2. Daktyle rozdrobnij i zalej 1/3 szklanki gorącej wody. Zostaw na kilka minut do przestygnięcia, po czym rozdrobnij je blenderem razem z burakiem na mus (buraki możesz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
    3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do buraków i daktyli.
    4. Dodaj jajka lub kleik z siemienia i rozpuszczony olej.
    5. W osobnej misce połącz przesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, kakao i sól.
    6. Wymieszane suche składniki dosyp do mokrych.Wymieszaj i wyłóż na małą tortownicę lub do keksówki – polecam użyć papieru do pieczenia.
    7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut (czas zależy od wielkości foremki).


    WARTOŚĆ ODŻYWCZA całego ciasta:
    Białko: 50 g
    Tłuszcz: 90 g
    Węglowodany: 180 g
    Kcal: 1700

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *