PRZYGOTUJ:

– 400 g dyni

– 400 g twarogu półtłustego – u mnie wiejski

– budyń waniliowy bez cukru

– 1 płaską łyżeczkę tapioki lub skrobi kukurydzianej

– 3 jaja

opcjonalnie:

– 30 g odżywki białkowej – u mnie That’s the whey smak Mascarpone Lemon Cake z Bodypak.pl

– olejek pomarańczowy

– rodzynki

– słodzidło (erytrytol, ksylitol)

POLEWA:

– olej kokosowy

– kakao gorzkie

– miód

1. Umytą dynię pokrój na kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piecz, aż będzie miękka.

2. Upieczoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.

3. Do dyni dodaj ser (polecam wcześniej go zmielić), jeśli chcesz dodać olejek zapachowy – to jest dobry moment. Wymieszaj całość.

4. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodaj słodzik i żółtka.

5. Do dyni zmieszanej z serem dodaj ubite jajka, budyń w proszku, odżywkę, skrobię i wymieszaj całość. Jeśli planujesz dodać rodzynki – dosyp je teraz.

6. Wyłóż masę do przygotowanej formy – jeśli używasz silikonowej, nie musisz jej natłuszczać, jeśli to standardowa foremka, polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia.

7. Sernik piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia w otwartym piekarniku.

POLEWA

Rozpuść olej kokosowy w garnuszku, wymieszaj z kakao i miodem, polej gotowe ciasto.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA całego ciasta bez polewy: 126,9 g białka, 36,5 g tłuszczu ,83 g węglowodanów, 11,3 g błonnika, 1132 kcal