Magda-suchan-specjalista-dietetyk-trener-forma-na-widelcu-blog-zdrowie-kuchnia-trening-plany-żywieniowe-plany-treningowe-treningi-personalne-opieka-all-inclusive

Ciasto z jabłkami BEZ, bo to wersja:

  • bezglutenowa
  • bez tłuszczu
  • bez cukru

 

Szarlotka bez

  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 400 g jabłek
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra i dół).
  2. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Jajka, erytrytol i sól ucieraj razem ok. 5 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki.
  5. Mąkę przesiej wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  6. Do masy z jajkami dodaj mleko i mąkę z proszkiem. Całość mieszaj jeszcze minutę.
  7. Do utartej masy dodaj 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszaj.
  8. Ciasto przelej do przygotowanej formy, na wierzch wyłóż resztę owoców.
  9. Piecz ok. 30/35 minut.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO CIASTA:
    Białko: 26 g
    Tłuszcz: 16 g
    Węglowodany: 136 g
    Błonnik: 18.5 g
    Kcal: 870
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *