Temat tarczycy i jej schorzeń powinnam była rozwinąć już dawno, bo jest to temat bardzo mi bliski – z dwóch przyczyn:

  1. sama mam niedoczynność tarczycy
  2. większość moich podopiecznych ma problemy z tarczycą.

Na początek trochę teorii.

Tarczyca to ważący około … WĘCEJ

Magnez

niezbędny dla ponad 300 biochemicznych reakcji, które zachodzą w organizmie

i jest czwartym, najobficiej! występującym w nim minerałem.

  • – 60-65% znajduje się w kościach
  • – około 27% – w mięśniach szkieletowych
  • – około 6-7% – w tkankach miękkich

WĘCEJ

Na wstępie muszę zaznaczyć, że tekst i informacje w nim zawarte opierają się w dużej mierze na moich osobistych doświadczeniach (choruję na niedoczynność tarczycy) i obserwacjach Podopiecznych prowadzonych przeze mnie czy to żywieniowo, czy treningowo.

Do rzeczy!

Osoby z chorą

WĘCEJ

Fermentacja to naturalny proces modyfikacji produktów spożywczych, zachodzący przy udziale bakterii, które przekształcają cukry proste lub dwucukry do kwasu, m.in. mlekowego.

Najczęściej procesowi fermentacji poddawane są produkty mleczne, ale fermentować można też soję (natto, miso), herbatę (kombucha) i WARZYWA!

KORZYŚCI

WĘCEJ


O co chodzi?
Mirakulina to glikoproteina (białko związane z cukrem), pochodząca z afrykańskiej cudownej jagody – Synsepalu słodkiego (Synsepalum dulcificum – dulce z j. hiszpańskiego znaczy „słodycze”). I choć nazwa „cudowny owoc” brzmi dość abstrakcyjnie, trzeba przyznać, że jest

WĘCEJ